Confidenţialitate

Buncarele lui Mussolini au fost deschise pentru turisti

Pe 30 noiembrie, se împlinesc 92 de ani de la venirea la putere a premierului Italiei fasciste, iar în urmă cu o săptămână, la Roma, au fost inaugurate Buncărele lui Mussolini, ca obiectiv turistic. Așadar, cei care merg la Roma pot vizita de acum înainte și acest loc, nu doar Catedrala Sfântul Pietru, Fontana din Trevi sau Vila Borghese. Și mai incitant este faptul că, pentru prima dată, va putea fi explorat integral acest complex construit în timpul celui de-al doilea război mondial.

Fortificația se află chiar în centrul Romei, sub Villa Torlonia, fosta reşedinţă a dictatorului italian. După intrarea Italiei în război, Mussolini a ordonat transformarea uneia dintre pivniţele vilei în adăpost anti-aerian.

Modelul a fost preluat de la Hitler. Înafară de buncărul din Berlin, Fuhrerul se retrăgea și în așa-zisa Vizuină a Lupului, care se află într-o pădure din Polonia, la aproximativ 200 de kilometri de capitala Varşovia. Complexul în care s-a pus la cale asasinarea lui Hitler este astăzi muzeu și atrage sute de mii de turiști. Potrivit informațiilor de pe site, o vizită costă echivalentul a 15 lei, în timp ce preţul pentru o noapte de cazare variază între 80 şi 170 de lei.

Mult mai înfiorătoare este o vizită în Catacombele Parisului, una dintre cele mai populare atracții turistice din capitala Franței. Catacombele sunt o rețea de tuneluri și cripte aflate sub străzile orașului, unde parizienii au plasat oasele morților timp de aproape 30 de ani, începând cu anul 1786. Și mai ciudat este că pe la 1800, criptele mai spațioase au fost folosite ca săli de concerte.

Cei care vor să vadă Catacombele Parisului trebuie să țină cont de câteva sfaturi: să se îmbrace gros pentru că sunt doar 10 grade în interior, să poarte încălțări comode – turul acoperă o distanță de aproape doi kilometri, incluzând foarte multe trepte -, și să știe că nu sunt toalete în subteran.