Confidenţialitate

Bulgaria: Doi libanezi condamnați la închisoare pe viață, în lipsă, pentru atentatul din Burgas (2012)

Justiția bulgară a condamnat, în absenţă, la închisoare pe viaţă doi libanezi gășiți vinovați de un atentat din 2012, pe aeroportul din Burgas.

Atunci, bilanțul s-a ridicat la 6 morți și 38 de răniți. În deflagratie a murit și presupusul deţinător al bombei, un tânăr franco-libanez de 23 de ani.

Alți 2 au fost indicați drept responsabili, după anchetă – și ei de origine libaneză, însă unul cetăţean australian, iar al doilea canadian.

Aceștia au părăsit Bulgaria în seara atacului şi nu au fost gășiţi până astăzi, în ciuda cooperării juridice internaţionale.

Acum, la Sofia, judecătorii bulgari au stabilit că cei doi fugari au fost complici la atentatul din 2012. Elementele adunate de anchetă au convins și Uniunea Europeană să includă înca din 2013 aripa armată a Hezbollah pe lista sa neagră a organizaţiilor teroriste.

Statele Unite consideră de mulți ani Hezbollahul drept grupare teroristă, însă în 2015 cei doi complici ai atentatului din Bulgaria au fost incluşi nominal pe lista neagră americană, fapt care a făcut să fie înghețate și posibile active ale lor de pe teritoriul Statelor Unite.

Acum 5 ani, Washingtonul estima că – cel mai probabil – cei doi teroriști fugari s-ar afla în Liban.