Confidenţialitate

Bujorul, la un pas de a fi declarat floarea națională a României | AUDIO

Declararea bujorului ca floare simbol pentru țara noastră ne-ar aduce un nou motiv de bucurie și de mândrie. O propunere în acest sens a fost făcută încă din 2013 de Universitatea de Științe Agronomice București, dar care până astăzi nu a primit atenție din partea parlamentarilor.

Declararea oficială bujorului ca floare națională ar putea duce la protejarea acestei specii, dar și a biodiversității în țara noastră.
În România sunt 5 specii de bujor întâlnite spontan, adică au apărut și s-au dezvoltat în natură fără să fie cultivate de om. La acestea se adaugă alte 3 specii cultivate.

Această diversitate este numai unul dintre motivele pentru care un grup de horticultori de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină veterinară din București se luptă să obțină o lege prin care bujorul este declarat floare simbol a României.
Weekendul trecut, la evenimentul Zilele Horticulturii desfășurat în curtea Universității de Agronomie bujorul a fost vedeta.

România este printre puținele țări din lume care nu au o floare națională, a explicat pentru Misiunea Verde prof. Dr. Florin Toma de la catedra de Floricultură.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2013, împreună cu mai mulți colegi, acesta a propus ca bujorul să devină element de identitate națională.
După 9 ani de încercări, ideea grupului de horticultori a stârnit în sfârșit interesul autorităților, iar în acest moment există chiar textul proiectului de lege.

Urmează ca acesta să fie dezbătut în Parlament, după care se va supune la vot. Când bujorul va fi declarat prin lege floare națională, vor putea fi trase la răspundere persoanele care nu înțeleg importanța bujorilor sălbatici și defrișează rezervațiile naturale, când merg în vizită.