Confidenţialitate

Bugetele reduse pentru secțiile de nou-născuți pot face să crească rata mortalității infantile | AUDIO

Organizația Salvați Copiii și medici neonatologi din România avertizează că s-a redus drastic bugetul alocat secțiilor de nou-născuți, prin Programul Național de Terapie Intensivă și, în aceste condiții, rata mortalității va crește în rândul copiilor care se nasc prematur sau cu probleme de sănătate.

Ștefania Mircea, coordonator de program la Salvați Copiii, a dat câteva exemple de maternități unde alocările bugetare s-au redus la jumătate față de anii trecuți:

„La Maternitatea Cantacuzino, finanțarea pentru terapia intensivă s-a diminuat cu 43% față de suma alocată ăn 2017. La Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Iași au fost diminuări de aproximativ 61%. În acest context, șansele de supraviețuire a nou-născuților prematuri sunt serios afectate, ceea ce poate duce la creșterea mortalității infantile în România.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că anul trecut, în România, rata mortalității infantile a fost de 6,2 la mia de copii născuți vii, iar decesele s-au înregistrat în special în rândul copiilor născuți prematur. Dar sunt și alte probleme de sănătate care pot duce la deces, mai spune Ștefania Mircea:

„Sunt foarte mulți copii care se nasc cu malformații, cele mai frecvente fiind malformațile congenitale legate de cord, ceea ce necesită intervenții de urgență în primii ani de viață. Am solicitat Ministerului Sănătății asigurarea alocării în raport cu nevoile transmise de fiecare unitate medicală.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a cerut un punct de vedere din partea Ministerului Sănătății în privința reducerii fondurilor pentru secțiile de ATI din maternități, dar încă nu am primit un răspuns.