Confidenţialitate

Budapesta: Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a apăra universitatea lui George Soros – VIDEO

         Proteste de amploare, duminică, în capitala Ungariei: mii de persoane au mărșăluit pe străzile Budapestei pentru a contesta un proiect de lege privind universitățile.

Direct afectată este o universitate finanţată de miliardarul George Soroș: dacă inițiativa legislativă va fi adoptată, aceasta ar uma să îşi încheie activitatea.

Proiectul de lege, inițiat de Guvern, intră în dezbaterea Parlamentul Ungariei săptămâna viitoare.

Manifestanţii au plecat în marș de la sediul Universităţii Corvinus, din Budapesta până la sediul Universităţii Centrale Europene,  fondate de miliardarul George Soroș în 1991.

Protestatarii au ajuns apoi la Parlament – unde au reclamat că proiectul de lege reprezintă un atac la adresa libertăţii de educaţie.

Într-un comunicat de presă, manifestanții au cerut Guvernului de la Budapesta retragerea inițiativei legislative.

Proiectul vizează universitățile din țări care nu aparțin Uniunii Europene și interzice acordarea de diplome ungare de către aceste instituții fără un acord între guvernele naționale.

Universitatea Central-Europeană din Budapesta, finanţată de George Soros, e acuzată de premierul Viktor Orban că a “trişat” în procesul de acordare a diplomelor şi că încalcă reglementările ungare.

Instituția acordă diplome recunoscute atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite.