Confidenţialitate

Bucureştiul va primi 216 milioane de euro pentru termoficare

Bucureştiul va primi 216 milioane de euro de la Comisia Europeană, pentru modernizarea sistemului de termoficare. Decizia a fost luată astăzi şi vine într-o perioadă în care sute de bucureşteni se plâng că nu au apă caldă.

Banii provin din Fondul de coeziune. Un comunicat al Comisiei Europene arată că Sistemul de termoficare din București este unul dintre cele mai mari din lume. De fapt, al doilea, după cel din Moscova.

Măsoară 4.000 km de conducte şi furnizează căldură și apă caldă la peste 1,2 milioane de persoane. Cu banii primiţi ar trebui să se rezolve problema pierderilor din sistem, care se ridică acum la aproape 30 %.

În plus, potrivit Comisiei Europene, va fi instalat un nou sistem de detectare a scurgerilor. Proiectul va spori şi eficiența energetică a rețelei , ceea ce va avea şi un impact ecologic, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Peste 80% din conducte datează din anii ‘60-‘70 şi necesită reparaţii majore.

Avariile au devenit din ce în ce mai dese, iar bucureştenii o simt din plin.

Pe de altă parte, Termoenergetica, „moştenitoarea” RADET, este în pericol de insolvenţă, din cauza datoriilor foarte mari.