București: Protest al angajaților din muzee la Ministerul Culturii înainte de „Noaptea muzeelor”

Zeci de angajați  din muzee vor participa sâmbătă, 19 mai 2018,  la un protest în faţa Ministerului Culturii.

Protestatarii cer salarii mai mari și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Protestul este organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media. Liderii federației estimează că la acțiune vor participa aproximativ 200 de salariați din muzeele bucureștene.

 „Ne aşteptăm să fie între 100 şi 200 de participanţi, cea mai mare parte din Bucureşti pentru că muzeele din ţară au ales să protesteze în formele pe care le-au considerat fiecare sindicat în parte în locaţiile respective.” Decebal Vleja, vicepreședinte, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media

Sindicaliștii susțin că primăria București ar fi încercat să blocheze protestul. Deși au cerut aprobare de la început să poată protesta la Ministerul Culturii, vineri, 18 mai 2018, au fost anunțați că pot organiza pichetul în Parcul Izvor. Chiar și așa, angajații nemulțumiți vor picheta Ministerul Culturii.

Luni, 14 mai 2018, liderii Federației Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media s-au întâlnit cu ministrul Culturii, George Ivașcu, care a fost informat că protestatarii vor, în principal, salarii mai mari.

„În Anul Centenarului şi în Anul European al Patrimoniului Cultural, salariaţii din domeniul patrimoniului cultural naţional sunt lipsiţi – şi la această dată – de sporurile specifice familiei ocupaţionale din care fac parte, sunt plafonaţi la o salarizare ce nu reflectă importanţa, constrângerile, responsabilităţile şi complexitatea muncii lor, iar o parte dintre ei au suferit scăderi dramatice de venit prin efectele legii salarizării unitare şi a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.” Comunicat de presă, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS