Bucuresti – Preturile locuintelor vor creste cu 10% ca urmare a modificarii grilei notarilor

Potrivit Mediafax, creșteri peste medie se înregistrează la apartamente situate în zona Calea Victoriei, Lascăr Catargiu, Bulevardul Dacia sau Piața Romană.

Prețurile locuințelor din București vor crește cu până la 10% anul acesta, arată o analiză realizată de agenția de știri Mediafax.

Motivul: notarii și-au modificat grila după care se calculează taxele plătite pentru tranzacțiile cu apartamente.

Majoritatea creșterilor se situează între 3 și 5 procente.

Potrivit Mediafax, creșteri peste medie se înregistrează la apartamente situate în zona Calea Victoriei, Lascăr Catargiu, Bulevardul Dacia sau Piața Romană.

În aceste zone, notarii și-au stabilit valori ale grilei și cu peste 12% mai mari decât anul trecut.

Spre exemplu, pentru un apartament de două camere confort I sporit situat la un etaj intermediar în zona Calea Victoriei valoarea minimă se situează la aproape 72 de mii de euro, deși anul trecut același apartament era evaluat la puțin peste 64 de mii de euro.

Și în cartierul Dristor, notarii au adăugat aproximativ 4 procente la valorile apartamentelor – astfel că o locuință din această zonă este evaluată, în medie, la 44 de mii de euro.

Valorile din grila notarilor se plasează semnificativ sub preţurile de tranzacţionare şi reprezintă nivelul minim la care se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Potrivit legii, persoanele fizice plătesc cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul.