BUCUREȘTI: Pelerinaj religios de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, prăznuit la 27 octombrie, va începe de joi, urmând să se desfăşoare până în prima zi a săptămânii viitoare.

Potrivit Patriarhiei Române, evenimentul este organizat ca în fiecare an de Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor.

Joi, la ora 12.00, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor, cu Sfintele Moaşte şi Icoana Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, de la Catedrala Patriarhală, pe bulevardul Regina Maria, până la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei. Începând cu aceeaşi oră, de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon-Nou, vor fi aduse în procesiune Sfintele Moaşte şi Icoana Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, pe traseul Calea Şerban Vodă, strada Bibescu Vodă, până la urcarea pe Dealul Patriarhiei.

La ora 12 și 30 de minute, cele două procesiuni se vor întâlni la Crucea brâncovenească de la baza Dealului Patriarhiei şi vor înainta împreună până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Altarul de vară. Apoi, Sfintele Moaşte şi Sfintele Icoane vor fi depuse spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi cinstite de pelerini până luni, 29 octombrie.

Vineri, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la ora 9.30, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, se va săvârşi Sfânta Liturghie, iar sâmbătă, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, începând cu ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Duminică, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, de la ora 9 și 30 de minute, în Catedrala Patriarhală, se va săvârşi Sfânta Liturghie.

Luni, 29 octombrie, de la ora 9.30, în Catedrala Patriarhală, se va săvârşi Sfânta Liturghie. La ora 12.00, racla cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica se va întoarce la Mănăstirea Cernica.

Sfântul Cuvios Dimitrie s-a născut în timpul împăraţilor româno-bulgari Petru şi Ioniţă Asan (secolele XII-XIII), la câţiva kilometri de oraşul Rusciuc, într-un sat locuit de vlahi, Basarabov, pe valea râului Lomul. Sfântul Dimitrie s-a călugărit la o mănăstire de pe valea Lomului, nu departe de Basarabov, notează Agerpres.

Moaştele sale au fost aşezate în Catedrala mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774. A fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), potrivit informaţiilor furnizate de Patriarhie

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS