Confidenţialitate

București: Marș pentru instituții independente, de la Guvern la Parlament

În Capitală, este organizat duminică un marş ce are ca traseu Piaţa Victoriei – Piața Constituției, de la Guvern la Parlament. Acesta a început la ora 18.

Organizatorii evenimentului de pe pagina de Facebook spun că marșul este nunul pentru instituții independente politic. Aproape 3.000 de persoane au confirmat participarea numai pe pagina acestui eveniment și alte câteva mii și-au exprimat interesul.

„Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o?”, scriu organizatorii.

Oamenii au anunţat că vor ieşi în stradă pentru a susţine Direcţia Naţională Anticorupţie şi în faţa Prefecturii din Braşov şi în Piaţa Unirii din Cluj.

Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele CCR consideră că, în cazul dezbătut de Curte, este vorba de un asemenea conflict juridic. „Dacă Parchetul s-ar fi limitat în acţiunea sa să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune în legătură cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, fără apariţia unui conflict. DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative (…) DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”, a spus Dorneanu.

El a precizat că verificarea respectării condiţiilor de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă revine Curţii Constituţionale, nu DNA şi că a fost încălcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării.