Confidenţialitate

BUCUREȘTI: Instalația interactivă #cemaicitim, deschisă în vitrina galeriei 1001 Arte de pe Calea Victoriei

Instalația interactivă #cemaicitim, parte din proiectul lansat de One Night Gallery, lansat alături de Curtea Veche Publishing, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, este expusă în vitrina galeriei 1001 Arte de pe Calea Victoriei 91 – 93 și poate fi vizitată până pe 31 ianuarie, între orele 10 și 23.00.

Vitrina este transformată într-o interfață urbană, o intervenție culturală în spațiul public, prin care trecătorii pot descoperi, prin intermediul pasajelor, peste 300 de autori de beletristică, poezie, jurnale de călătorie, biografii, memorii și cărți de dezvoltare personală, dintre care 62 sunt autori români. O parte dintre acestea sunt expuse și pe ecranele din 10 stații de metrou, până pe 31 ianuarie, din dorința de a aduce lectura mai aproape de un public cât mai numeros.

Cele 500 de citate expuse au fost trimise de către comunitatea One Night Gallery și Curtea Veche Publishing. Autorii cei mai citați au fost Irina Binder, Frederick Backman, Amos Oz, Mircea Eliade, Frank Herbert, Max Blecher, Haruki Murakami, Alexandre Dumas fiul și Antoine de Saint-Exupéry.

One Night Gallery împreună cu Asociația Curtea Veche donează câte două cărți pentru fiecare citat primit, astfel că 1000 de cărți vor ajunge la copiii din trei școli din mediul defavorizat.

Titluri au fost stabilite alături de profesori și fac parte din colecția de cărți retold pentru copiii care au rămas în urmă cu cititul.
Școlile selectate sunt Școala Gimnazială „Petre N.Popescu” din Vânători, județul Mureș, Scoala Gimnazială din Gălbinași, județul Călărași și Școala Gimnazială Ciocile din Ciocile, județul Brăila.

Conceptul #cemaicitim pleacă de la ideea că ne putem inspira reciproc să citim mai mult, prin puterea exemplului și prin sentimentul de apartenență la o comunitate.
Potrivit cifrelor oficiale, România ocupă ultimul loc în Europa din punct de vedere al cărților citite anual, iar un român din doi recunoaște că în ultimul an nu a lecturat nicio carte.
Împreună putem schimba aceste statistici, iar începuturile de an sunt cele mai potrivite pentru astfel de rezoluții.