Confidenţialitate

BUCUREȘTI: Castrarea câinilor şi pisicilor care nu sunt de rasă va fi făcută gratuit

Stăpânii de câini şi pisici de rasă comună şi fără pedigree vor putea să îşi castreze gratuit animalele de companie, costurile operaţiilor urmând să fie suportate de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), conform unui proiect de hotărâre aprobat vineri în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Iniţiatorii acestui proiect estimează că prin acest program ar putea fi sterilizate cel puţin 10.000 de animale, valoarea totală a serviciilor fiind în jur de 700.000 de lei pentru acest an.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 43 de voturi “pentru” şi unul “împotrivă”.

“Se aprobă suportarea din bugetul ASPA pe anul 2017 a cheltuielilor ocazionate de sterilizarea/castrarea animalelor de companie de rasă comună şi a celor fără pedigree (câini şi pisici), inclusiv metişii acestora, aflate în familiile şi gospodăriile individuale ale locuitorilor municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre.

Astfel, operaţiile de sterilizare vor fi realizate de cabinetele veterinare din Bucureşti care vor semna cu ASPA protocolul de colaborare privind programul anual de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree, cu stăpân.

Consilierii USR, care au iniţiat acest proiect, spun că preţul unei astfel de intervenţii chirurgicale se ridică la aproximativ 50-70 de lei. Ei estimează că în cadrul acestui program vor fi sterilizate cel puţin 10.000 de animale, valoarea totală a serviciilor fiind în jur de 700.000 de lei pentru acest an. Consilierii îşi argumentează propunerea prin faptul că majoritatea stăpânilor care nu îşi sterilizează animalele au un nivel de trai sub mediu şi de multe ori şi un nivel de educaţie redus.

Consilierii generali au mai adoptat în şedinţa de vineri un proiect de hotărâre privind adopţia la distanţă, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunând că la adăpostul din Mihăileşti a fost identificat un spaţiu pentru căini, unde cei care vor să adopte la distanţă pot plăti taxa de 190 de lei pe lună, sumă care să acopere îngrijirea animalelor.