Confidenţialitate

Bucureşti: A început restaurarea Palatului Cantacuzino

Lucrările de restaurare a Muzeului Naţional “George Enescu” – Palatul Cantacuzino au fost începute, urmând să fie investite peste 5 milioane de euro, anunţă instituţia muzeală.

“Avem bucuria de a aduce la cunoştinţa opiniei publice că, în urma procedurii de achiziţie publică licitaţie deschisă iniţiată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, în februarie 2018, contractul de execuţie a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii ‘Consolidare, restaurare şi amenajare Muzeul Naţional ‘George Enescu’ – Palatul ‘Cantacuzino’, Casa memorială şi Anexa’ a fost semnat în iunie 2021, iar lucrările au început efectiv în data de 5 noiembrie”, se precizează într-un comunicat.

Investiţia se va desfăşura pe o perioadă de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor şi predării amplasamentului şi are o valoare de 5,5 milioane de euro net, conform termenilor contractuali.

Reabilitarea va viza clădirea principală, casa memorială, anexa, curtea interioară şi împrejmuirile, imobilele urmând a fi supuse unui amplu proces de relevare, cercetare şi analizare, revizuire, restaurare şi refacere a tuturor componentelor şi detaliilor arhitecturale, de la soclul clădirilor până la învelitorile din tablă de zinc, tâmplărie din lemn sau metalică la uşi şi ferestre, pardoseli şi tencuieli.

Intervenţiile vor fi de substanţă, ample şi cu o complexitate ridicată dată fiind atât starea de degradare structurală şi a elementelor arhitecturale şi decorative, cât şi ornamentaţia bogată, unică în România.

Întrucât faţadele, volumetria spaţială interioară cu decoraţia în stucatură şi pictura murală constituie valoarea arhitecturală a monumentului, lucrările de consolidare se vor executa fără afectarea lor.

Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri guvernamentale şi credite externe acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi se derulează conform Acordului-cadru de împrumut destinat finanţării Proiectului F/P 1562 privind reabilitarea monumentelor istorice din România în valoare totală de 114,9 milioane de euro.

Muzeul Naţional Enescu anunţa luna trecută că sediul din Bucureşti se va închide, începând cu data de 25 octombrie, pentru aproximativ doi ani, odată cu începerea lucrărilor de restaurare, activitatea instituţiei urmând să continue la sediile din Sinaia şi Tescani, precum şi în mediul online.

FOTO: Facebook.com/muzeulnationalgeorgeenescu