Confidenţialitate

București: A fost respins proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez

Proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez, având în vedere obligaţiile către Maria şi Costică Constanda, a fost respins pentru a patra oară de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

S-au înregistrat 26 de voturi “pentru” şi zece abţineri, însă pentru a fi adoptat proiectul era nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul total (51) al consilierilor municipali în funcţie. În forma propusă marţea aceasta proiectul a fost însoţit şi de un raport de evaluare privind partea din Satul Francez ce urma să fie dată în plată.

CGMB
a mai respins proiectul pe 15, 29 şi 30 iulie.

Datoria Primăriei Capitalei față de Costică Costanda reprezintă despăgubiri câștigate în instanță de către omul de afaceri, tot în urma unui vot al Consiliului General al Municipiului București de acum 10 ani.

Astfel, in anul 2010, consilierii municipali ai vremii respingeau o documentație de urbanism în Cartierul Francez solicitată de către Costanda.

Documentația era prevăzută, însă, într-un contract de schimb din 2004 dintre PMB și Costanda, contract prin care Municipalitatea recupera Parcul „Bordei” de la omul de afaceri, cedându-i acestuia o suprafață de teren din Cartierul Francez și asumându-și obligația de a-i acorda lui Costanda documentația de urbanism.

Prin votul CGMB din 2010, Primăria Municipiului București își încălca obligația contractuală asumată.

Costanda a mers în instanță solicitând despăgubiri și, după 10 ani de procese, a ajuns în faza de executare silită împotriva PMB pentru 115 milioane de euro.