Confidenţialitate

Bucureștenii, așteptați la Festivalul de explorare spațială

ASTROFEST, Festivalul de explorare spațială și astronomie, va avea loc chiar de Ziua Astronomiei, sâmbătă, 6 mai, între orele 15.00-22.00, în fața Bibliotecii Naționale a României.

La 36 de ani de la zborul spațial românesc al lui Dumitru Prunariu, acesta va împărtăși, în cadrul festivalului, experiența sa cu toți cei pasionați de misterele Universului și ale spațiului cosmic. 

Întâlnirea va avea loc la Biblioteca Națională, unde se va desfășura o discuție pe teme științifice cu profesorul Alexandru Mironov și echipa sa. Seria de observații astronomice va fi completată cu un science show pentru copii și un concert de muzică electronică.

Programul festivalului „ASTROFEST 2017” :

Întâlnire cu Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român până în acest moment, publicul având ocazia să-i pună întrebări și să obțină autografe. 

Observații astronomice

Seria de observații astronomice se desfășoară pe durata întregului eveniment, cu ajutorul a 20 de telescoape profesionale. 

Echipa de astronomi va oferi  informații interesante și scurte prelegeri despre corpurile cerești.

Programul de observații astronomice  –  dependent 100% de condițiile meteorologice – va fi:

15.00 – 18.00 – Soarele și petele solare

19.00 – 23.00 – Luna și craterele selenare (se pot observa craterele, munții și mările de pe suprafața Lunii, precum și zonele de aselenizare ale misiunilor Apollo)

20.30 – 23.00 – Planete (Jupiter), roiuri globulare (Messier 13), stele duble, roiuri deschise

curs de astrofotografie – un atelier de astrofotografie, în cadrul căruia participanții la „ASTROFEST 2017” pot realiza propriile astrofotografii cu ajutorul echipamentelor profesioniste, îndrumați de Cătălin Beldea, editorul de astronomie al revistei „Știință și Tehnică”. 

expoziție astrofoto – Zona 3D – colecție de astrofotografii 3D cu imagini spectaculoase ale planetelor din sistemul nostru solar, diverse galaxii și nebuloase. 

prezentări și ateliere – Astroclubul București și clubul de astronomie „AstRomania” pun la dispoziția publicului două microscoape pentru observarea detaliilor din meteoriți. Cei prezenți vor asista la realizarea de experimente interactive de fizică pe teme de astronomie.

Societatea Astronomică Română de Meteori, SARM, susține atelierul „Cerul nopții – stele și constelații” în cadrul căruia se prezintă noțiunile de bază ale prelucrării și editării imaginii în astrofotografie. 

Prezentări interactive, workshop-uri și demonstrații live cu imprimante 3D performante.

Spectacol pentru copii

„Fun Science” susține un program special dedicat copiilor participanți la „ASTROFEST 2017”, denumit „Aventurierii Spaţiului”. În „Călătorie spre planete”, copiii pot face diferența dintre corpuri luminoase și corpuri iluminate, dintre stele și planete și vor învăța care sunt planetele din sistemul nostru solar. Cu „Prietenul nostru Soarele” cei mici descoperă ce sunt energia și lumina, ce fel de stea este Soarele și care este speranța sa de viață.

Intrarea la acest ASTROFEST este liberă.