Confidenţialitate

Bucăți dintr-o rachetă trimisă în spațiu de China ar urma să cadă pe Terra, în weekend, dar nimeni nu știe unde

Specialiștii spun că e puțin probabil ca fragmente din rachetă să lovească pe cineva, în condițiile în care aproape 70% din suprafața Pământului e acoperită de oceane.

Ministrul Apărării din Statele Unite a spus că nu are în plan distrugerea rachetei, dar a criticat voalat Beijingul pentru că a pierdut controlul asupra ei.

China a lansat pe 29 aprilie primul modul al noii sale stații spațiale, cu ajutorul rachetei Long March-5b. Numai că, după separarea de modulul spațial, racheta a urmat o traiectorie neregulată, a pierdut altitudine și a făcut astfel imposibilă orice predicție despre punctul de intrare în atmosferă sau locul unde va cădea.

 18 tone are racheta și este unul dintre cele mai mari obiecte care în ultimele decenii au reintrat necontrolat în atmosferă.

Specialiști în deșeuri spațiale, citați de BBC, indică primele ore ale zilei de duminică pentru reintrarea în atmosferă. Dar astfel de predicții sunt întotdeauna incerte, deoarece sunt mulți factori necunoscuți.

Teoretic, cea mai mare parte a rachetei ar urma să ardă la reintrarea în atmosferă, dar sunt și metale cu puncte de topire ridicate, așa că unele bucăți ar putea rezista și cădea pe Pământ.

Riscul ca o persoană să fie lovită de astfel de deșeuri rămâne mic, pentru că cea mai mare parte din suprafața Pământului e acoperită de ocean și numeroase porțiuni de uscat sunt nelocuite.

Șeful Pentagonului, Llyod Austin, a spus că americanii nu au în plan distrugerea rachetei și speră ca aceasta să cadă undeva unde nu va face rău nimănui. El a menționat că astfel de lansări de rachte ar trebui fie planificate mult mai atent.

Nu este pentru prima oară când China pierde controlul asupra unei nave spațiale. Anul trecut, bucăți dintr-o rachetă similară au fost găsite, la sol, pe continentul african, în Coasta de Fildeș.