Confidenţialitate

Bruxelles: Un protest față de restricțiile sanitare degenerează în violențe

Aproximativ 35.000 de persoane au manifestat duminică, la Bruxelles, împotriva noilor măsuri anti-Covid anunţate miercuri de guvernul belgian, înregistrându-se ciocniri între demonstranţi şi forţele de ordine, relatează Agerpres, citând AFP şi DPA.

Manifestaţia s-a desfăşurat sub sloganul ‘Împreună pentru libertate’. Participanţii au denunţat interdicţia aplicată persoanelor nevaccinate împotriva SARS-CoV-2 de a avea acces în locuri precum restaurante şi baruri.

Marşul de protest a început paşnic în zona Gării de Nord din Bruxelles, dar ulterior poliţia a utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva unui grup de persoane care aruncau pietre şi sticle către forţele de ordine, conform unui fotoreporter al AFP.

În jurul orei locale 17:00 , cei mai mulți dintre participanţii violenţi fuseseră dispersaţi în zona Rue de la Loi, artera care duce către cartierul european.

Primarul oraşului Bruxelles, Philippe Close, a condamnat actele de violenţă. ”Am dat instrucţiuni să se procedeze la arestări şi la analizarea imaginilor video”, a scris el pe Twitter.

În urma violenţelor, poliţia a operat 42 de arestări administrative şi două arestări judiciare, a anunţat purtătoarea de cuvânt al poliţiei din Bruxelles-Ixelles, Ilse Van de Keere. Ea a precizat că trei poliţişti au fost răniţi, iar vitrinele mai multor magazine din centrul capitalei belgiene au fost avariate.

Belgia, care a anunţat miercuri generalizarea purtării măştii sanitare, doreşte să introducă obligativitatea telemuncii acolo unde este posibilă, în vederea limitării răspândirii coronavirusului.

Cu aproape 10.300 de noi infecţii pe zi, Belgia înregistrează un ritm de propagare a coronavirusului care nu s-a mai consemnat de aproape un an.

Ţara cunoaşte cel mai ridicat nivel de spitalizare a pacienţilor Covid înregistrat din luna mai (peste 2.000 de pacienţi, dintre care 25% la terapie intensivă).