Bruxelles: Continua negocierile pe tema bugetului UE

De-o parte a baricadei se află țări care cotizează foarte mult precum Marea Britanie și care cer ca bugetul să fie diminuat. De cealaltă parte se află statele care primesc fonduri din vistieria comunitară şi care vor mai mulţi bani – precum Franța, Italia sau România.

Liderii europeni au reluat, în această dimineață, negocierile pe tema bugetului comunitar pentru următorii ani. Cele 27 de state membre sunt împărțite în acest moment în 2 tabere.

Se vorbește de scăderea bugetului – circa 960 de miliarde de euro ar putea fi alocați pentru perioada 2014-2020.

După aproape 15 ore de dezbateri, întâlniri bilaterale şi conversaţii private, liderii europeni nu au ajuns încă la un acord, dar par să se apropie de o înțelegere, relatează agenția France Press.

Noua propunere – prezentată de președintele consiliului european Herman van Rompuy – ar fi de 960 de miliarde de euro, cu 13 miliarde în minus față de ceea s-a propus la sfârșitul anului trecut. Acest lucru ar satisface solicitarea statelor care contribuie cu cele mai mari sume la bugetul Uniunii – în frunte cu Marea Britanie.

La sosirea la summit, premierul britanic David Cameron a avertizat – dacă bugetul nu scade, nu va exista niciun acord . O diminuare a bugetului nu este văzută cu ochi buni de state precum Franța și Italia – care vor bani mai mulți pentru a stimula creșterea economică și investițiile în agricultură.

Rămâne de văzut însă dacă scăderea bugetului va afecta fondurile pentru agricultură sau cele pentru coeziune – adică mizele României în această negociere.

Dacă propunerea va fi aprobată, va fi pentru prima dată de la înființarea blocului comunitar când bugetul Uniunii Europene scade.