Bruxelles: Ceremonii de comemorare la un an de la cele mai sângeroase atentate din istoria Belgiei

La prima oră, în faţa terminalului renovat al Aeroportului Zaventem,  cuplul regal Filip și Mathilde, alături de miniștri, rude ale victimelor și reprezentanți ai aeroportului au ținut un moment de reculegere.

Liniștea s-a așternut în aeroport la exact un an de la prima explozie, care a zguduit terminalul de plecări de la Zaventem. Geert, unul dintre pompierii care au participat la operațiunile de salvare, și-a amintit acel moment: ”Era marți, 22 martie 2016. Începutul unei zile de muncă obișnuite pentru noi. Dar la ora 7 și 58 de minute, brusc, am fost puși în fața unei realități mult prea de dure”.

În timpul ceremoniei, o femeie a aruncat trandafiri albi, iar fratele unei angajate a aeroportului care a fost ucisă, a cântat o baladă rock în memoria victimelor.

Șaisprezece persoane şi-au pierdut viaţa în dublul atentat sinucigaş de pe aeroport; alte câteva zeci au fost rănite.

Familia regală a mers apoi la staţia Maalbeek, unde, în urmă cu un an, un al treilea atacator sinucigaş şi-a detonat centura de explozibili într-o garnitură de metrou care părăsea staţia situată în apropiere de Parlamentul European.

Un moment special a avut loc la ora locală 9 şi 10 minute, când metroul, autobuzele şi tramvaiele din toată Capitala s-au oprit, iar conductorii şi controlorii au ținut „un minut de zgomot”, călătorii fiind invitaţi să aplaude.

 

În urma atacurilor din 22 martie 2016, 32 de persoane și-au pierdut viața, alte peste 300 fiind rănite. Atentatele au fost revendicate de organizaţia teroristă Stat Islamic.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS