Britanicii sărbătoresc Jubileul de Diamant al reginei Elisabeta a II-a

Regatul Unit al Marii Britanii e în sărbătoare. Astăzi se împlinesc 60 de ani de la încoronarea reginei Eilisabeta a II-a.

Festivitățile se anunță grandioase și vor dura 4 zile. În tot acest timp, petrecerile, concertele și paradele militare se vor ține lanț.

Manifestările încep la orele 15.00 cu o cursă hipică la Epsom, în sudul Londrei și vor culmina marți cu o procesiune impresionantă, când întreaga familie regală va străbate centrul Londrei în trăsuri.

Este pentru a doua oară când un suveran serbează jubileul de diamant, după regina Victoria în 1897.

Străzile și magazinele au împrumutat culorile drapelului britanic, iar buticurile sunt pline cu suveniruri cu efigia reginei Elisabeta a II-a, cea care a urcat pe tron, în 1952, pe când avea 25 de ani.

Acum, la 86 de ani e mai respectată ca oricând și se bucură de cea mai mare popularitate.

Startul manifestărilor e dat de derby-ul Epsom, singurul în care caii reginei nu au fost premiați.

Mâine va avea loc Marele prânz sau altfel spus… Big Lunch. Milioane de oameni se vor afla în parcuri și pe străzile regatului. Aproape 1000 de ambarcațiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol de zile mari, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea.

Parada va dura 3 ore, iar Regina, se vaafla într-o ambarcaţiune regală decorată somptuos, fiind însoţită de mai mulţi membri ai familiei, printre care prinţul William şi soţia sa, Kate.

Ziua următoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit.

Seara va avea loc un picnic în grădinile Palatului Buckingham, la care participă 10.000 de persoane. Evenimentul va fi urmat de un concert extraordinar în faţa palatului Buckingham. Paul McCartney, Tom Jones, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox sunt doar câțiva dintre cei care vor cânta. Gary Barlow si Andrew Lloyd Webber au scris special pentru suverana Marii Britanii piesa aniversară intitulată Sing. Ea e interpretată de 230 de muzicieni din toate statele Commonwealth și cuprinde și un solo de tamburina pregătit de printul Harry pentru bunica lui.

Pe 5 iunie, în ultima zi de sărbătoare, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care regina se va plimba cu caleașca pe străzile Londrei și își va face apoi apariția la balconul Palatului Buckingham. Cu ocazia jubileului de diamant al reginei Elizabeth a II-a, Big Ben, celebrul orologiu din Parlamentul britanic, ar putea să îşi schimbe în curând denumirea în ‘Turnul Elizabeth’.