Britanicii decid, la urne, dacă părăsesc UE

În jur de 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt aşteptaţi, astăzi, la urne pentru a decide rămânerea sau ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Electorii vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: ”Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană” („Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?”).

Două sunt răspunsurile posibile:  ”Să rămână membru al Uniunii Europene” (Remain a member of the European Union) sau ”Să părăsească Uniunea Europeană” (Leave the European Union).

Toţi cei care au drept de vot la alegerile generale parlamentare în Regatul Unit pot vota la referendum, inclusiv britanicii, irlandezii şi cetăţenii din Commonwealth care au împlinit vârsta de 18 ani şi care sunt rezidenţi în Regatul Unit.

Au drept de vot, de asemenea, cetăţenii Regatului Unit care sunt rezidenţi peste hotare şi care au fost trecuţi în registrul de vot parlamentar în ultimii 15 ani, precum şi cetăţenii irlandezi care s-au născut în Irlanda de Nord şi au fost înregistraţi să voteze în Irlanda de Nord în ultimii 15 ani.

Pot să voteze britanicii şi cetăţenii din Gibraltar care au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European.

Rezultatul referendumului naţional poate fi contestat doar pe cale judiciară şi o cerere în acest sens trebuie depusă în termen de şase săptămâni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS