Confidenţialitate

Brexit: Tusk recomandă o nouă amânare a termenului-limită

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk le-a recomandat, marţi, liderilor statelor membre să accepte o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE, într-un mesaj pe Twitter, relatează Agerpres, citând AFP şi DPA.

“Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE să accepte solicitarea britanică pentru o nouă amânare a datei retragerii (Regatului Unit) şi propun ca aceasta să fie decisă prin procedură scrisă”, fără a fi necesară convocarea unui summit, a precizat Tusk.

Pemierul britanic Boris Johnson a declarat, anterior, că va suspenda legislaţia privind Brexitul, după ce aleşii britanici au respins în aceeaşi zi calendarul accelerat (trei zile) pentru aprobarea acordului, pe care premierul îl propusese parlamentului spre examinare.

Timpul scurt la dispoziţie pentru examinarea acordului a urmărit să impulsioneze adoptarea legislaţiei înainte ca Marea Britanie să părăsească UE pe 31 octombrie.

Liderul guvernului de la Londra a trimis la Bruxelles, sâmbătă, o cerere nesemnată de amânare a datei Brexitului, document însoţită de o scrisoare semnată în care susţinea că nu doreşte o amânare ca urmare a angajamentului asumat anterior, de tipul “totul sau nimic”, privind părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar până la sfârşitul lunii acesteia.