Confidenţialitate

Brexit: Reacții pe piețele financiare după votul din Marea Britanie

Plecarea Marii Britanii din spațiul comunitar pune în pericol poziţia Londrei de centru financiar global, dar şi viitorul Uniunii, cel mai mare bloc comercial din lume.

 

Efectele se văd deja pe burse. Acţiunile marilor companii europene au început tranzacţiile în scădere puternică, în vreme ce acţiunile asiatice au închis în scădere; cele mai afectate sunt cele japoneze, care au încheiat tranzacţiile cu cel mai mare declin din ultimii cinci ani.

 

Însă în Regatul Unit, Banca Angliei transmite un mesaj liniștitor. Guvernatorul băncii, Mark Carney, anunță că sunt pregătiți pentru procesul care va urma: ”Va dura o vreme peentru ca Regatul Unit să stabilească noi relații cu Europa și restul lumii. O oarecare volatilitate economică și a pieței de capital ar putea exista pe măsură ce acest proces se desfășoară. Dar suntem bine pregătiți pentru acest lucru. Nevoile de capital ale celor mai mari bănci ale noastre sunt acum de zece ori mai mari decât înainte de criză. Însă Banca Angliei le-a supus unor teste de stres în cazul unor situații mult mai grave decât  cea cu care se confruntă țara acum”, a declarat oficialul britanic.

 

La Berlin, șeful Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, nu e la fel de optimist: ”votul pro-Brexit al britanicilor este negativ pentru toată lumea”, consideră John Cryan.

 

În România, reprezentanții Băncii Naţionale spun că au luat deja în calcul riscul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi că vor monitoriza cu atenţie volatilitatea leului. BNR transmite că are la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a atenua eventuale şocuri. În ciuda acestui mesaj, cotaţiile din piaţa valutară au depăşit 4,54 lei pe euro în debutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi.