Confidenţialitate

Brexit: mașinile cu volan pe dreapta, din Marea Britanie, nu mai pot fi înmatriculate în România

Din acest an, mașinile cu volan pe dreapta, aduse din Marea Britanie, nu mai pot fi înmatriculate în România, ca urmare a Brexit-ului.

Românii care dețin deja o astfel de mașină și au înmatriculat-o la timp vor putea circula fără probleme pe șoselele din România.

În ultimii ani, însă, acestea au fost deseori implicate în accidente rutiere grave.

În România circulă peste 110.000 de mașini cu volan pe dreapta. Cei care nu le aveau înregistrate la Registrul Auto Român s-au grăbit să facă acest lucru în ultimele zile ale anului trecut. Cei care nu au reuşit, vor mai putea circula cu ele în România doar 90 de zile.

Din acest an, însă, mașinile cu volan pe partea dreaptă, aduse din Marea Britanie, nu mai pot fi imatriculate în România, pentru că omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă, ca urmare a Brexit-ului.

Potrivit Poliției, anul trecut, în România au avut loc 207 accidente rutiere în care au fost implicate mașini cu volanul pe partea dreaptă. 33 de oameni au murit și alți peste 300 au fost răniți.

Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depășirilor, șoferul trebuind să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stângă.

Situația devine și mai riscantă pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile.