Confidenţialitate

BREXIT: Marea Britanie va ieşi din UE fără acord numai cu consimțământul parlamentului

Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord pe 29 martie numai dacă parlamentul britanic îşi va da consimţământul, a anunţat marţi, în faţa Camerei Comunelor, premierul Theresa May, transmite Reuters.

”Regatul Unit va ieşi (din UE) pe 29 martie fără un acord numai cu consimţământul explicit al Camerei Comunelor”, a dat asigurări şefa executivului britanic.

Ea le-a promis parlamentarilor că, în cazul în care până pe 12 martie nu aprobă un acord revizuit privind Brexitul – dacă s-ar ajunge la un astfel de acord cu UE -, le va cere să se pronunţe prin vot asupra unei ieşiri din UE fără acord.

Dacă deputaţii Camerei Comunelor resping un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfăşura un alt vot pentru o ”extindere scurtă, limitată” a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie.

Totuşi, Theresa May a adăugat că o asemenea amânare a Brexitului nu trebuie să meargă mai departe de sfârşitul lunii iunie şi că trebuie să se apeleze la ea doar o singură dată.