Confidenţialitate

Brexit: Căutările de pe Google arată că majoritatea britanicilor nu a știut ce au votat

Foarte mulți britanici nu au știut ce înseamnă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acest lucru este sugerat și de intensificarea căutărilor pe internet despre ce înseamnă Brexit. Doar că interesul a apărut după referendum, comentează presa britanică şi americană.

“Imediat după încheierea votului s-au intensificat căutările pe Google privind efectele ieşirii Marii Britanii din UE”, anunţă Google Trends.

“Întreaga lume este îngrijorată de efectele referendumului care a decis ieşirea Marii Britanii din UE. Chiar dacă liderii campaniei pro-Brexit celebrează victoria, se pare că britanicii nici măcar nu au ştiut pentru ce au votat”, scrie cotidianul american The Washington Post.

“Chiar dacă am votat pentru ieşirea din UE, m-am trezit azi dimineaţă şi pur şi simplu m-a lovit realitatea. Dacă aş avea ocazia să votez din nou, aş vota să rămânem în UE”, a declarat o britanică pentru postul ITV News.

Datele Google mai arată că după referendum britanicii nu au căutat informații doar despre efectele ieşirii din UE, ci și “Ce este Uniunea Europeană?“. Practic, aceste lucruri arată că nu au ştiut ce votează.

La referendumul de joi, 52% dintre britanici, peste 17,4 milioane de oameni, au votat pentru ieșirea din UE, în timp ce 48%, 16,1 milioane au votat pentru rămânerea în UE.

După acest rezultat, sute de mii de britanici au cerut organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei ţării la UE. O petiție în acest sens a fost depusă pe site-ul Parlamentului britanic. Petitia a strâns peste 114.000 de semnături, ceea ce înseamna că Parlamentul de la Londra trebuie să o ia in discuție.

Semnatarii cer Guvernului să implementeze o regulă potrivit căreia, dacă votul pentru rămânerea sau ieşirea din Uniunea Europeana este sub 60%, la o rată de participare de sub 75%, atunci ar trebui să existe un nou referendum. Guvernul urmează să răspundă petiţiei în următoarele zile.

Liderii Uniunii Europene și-au exprimat regretul şi indignarea pentru votul britanic. Doar că acum au schimbat foaia.

Lideri europeni au spus la unison că  Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană “cât mai curând posibil”.

Comunicatul comun a fost semnat de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, şi de Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European.

“Asistăm la o situaţie fără precedent şi suntem uniţi în reacţii. Vom rezista în mod puternic şi vom susţine valorile fundamentale ale UE – promovarea păcii şi bunăstării popoarelor. Uniunea Europeană va continua să funcţioneze în 27 de state membre. Uniunea Europeană este cadrul viitorului nostru politic comun”, se arată în comunicat.

“Acum aşteptăm ca Guvernul Marii Britanii să pună în aplicare cât mai rapid posibil decizia cetăţenilor, oricât de dureros ar fi acest proces. Orice întârziere ar prelungi incertitudinea fără a fi necesar. Oricum, avem reglementări în acest sens”, au mai precizat liderii europeni.

 

 

 

 

Experți juridici ai Uniunii Europene analizează deja dacă este posibil să se accelereze procedura de excludere, a confirmat președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Mai exact, este analizat Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care prevede procedura ieşirii unui stat din blocul comunitar.

Într-un interviu pentru The Guardian, președintele Parlamentului European, Martin Schulz  i-a criticat dur pe conservatorii britanici, conduși acum de David Cameron, premier care și-a anunțat demisia în urma referendumului de joi.