Brazilia respinge ajutorul oferit de liderii ţărilor din G 7

Guvernul brazilian a respins marți suma de 22 de milioane de dolari oferită de liderii țărilor din G7 pentru stingerea incendiilor de vegetație și salvarea Pădurii Amazoniene, relatează BBC.

Oficialii brazilieni nu au oferit un motiv clar pentru respingerea ofertei, dar președintele brazilian Jair Bolsonaro a acuzat Franța că tratează Brazilia ca pe o colonie.

Fernando Azevedo e Silva, ministrul Apărării din Brazilia, a anunțat că incendiile de vegetație din Pădurea Amazoniană sunt sub control. Ministrul a transmis că peste 44.000 de soldați au fost trimiși în zonă pentru a combate incendiile și infracțiunile de mediu din zonă.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar putea vizita Pădurea Amazoniană săptămâna aceasta pentru a vedea cum intervin autoritățile pentru stingerea incendiilor din această zonă.

Până acum, preşedintele a fost criticat că a întârziat intervenţia armatei şi că a refuzat sprijin extern pentru comunităţile afectate.

Vizita preşedintelui Brazilian vine într-o perioadă în care politicianul – considerat extreme de populist – a relaxat în ultima vreme reglementările privind pădurea Amazoniană, facilitând defrişările.

De-abia la sfârşitul săptămânii trecute a trimis armata să sprijine stingerea incendiilor. Şi tot atunci a acceptat primele ajutoare internaţionale.

Lăsate să ardă de aproape două luni, incendiile din Brazilia s-au întins în pădurea amazoniană din țările vecine.

Actorul Leonardo DiCaprio a anunţat ieri că va dona 5 milioane de doalri pentru salvarea de la dezastru a pădurii amazoniene, amenințată cu dispariția din cauza a mii de incendii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS