Confidenţialitate

BRAZILIA: Nouă sentință pentru fostul preşedinte Lula da Silva

Încarcerat din aprilie 2018, fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost condamnat, miercuri, la alți 12 ani şi 11 luni de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani, relatează BBC.

Aflat la conducerea celei mai mari puteri din America Latină între 2003 şi 2010, socialistul ispăşeşte o sentință de 12 ani şi o lună de închisoare primită pentru aceleași fapte.

Noua condamnare vizează lucrări, finanţate de două grupuri de construcţii, la o proprietare rurală a președintelui din Atibaia, în statul Sao Paulo, efectuate în schimbul unor contracte cu compania petrolieră de stat Petrobras.

În vârstă de 72 de ani, Luiz Inacio Lula da Silva a respins constant aceste acuzaţii, afirmând că ferma de la Atibaia nu îi aparţine şi că este înregistrată pe numele unui apropiat.

Avocatul său a anunțat că va face recurs.

Un specialist în drept penal a confirmat pentru AFP că aceste două sentințe pot fi cumulate, din moment ce nu totalizează 30 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Brazilia.

Judecătoarea Gabriela Hardt a preluat dosarele vastei anchete anticorupţie “Lava Jato” la sfârşitul anului trecut, după numirea emblematicului judecător Sergio Moro în fruntea Ministerului Justiţiei de către preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, amintește Agerpres.