Confidenţialitate

Brazilia: Mii de susținători ai fostului președinte au intrat cu forța în instituțiile de putere. Peste 170 de persoane au fost arestate

Manifestații violente în Brazilia. Mii de susținători ai fostului președinte Jair Bolsonaro au intrat cu forța în principalele instituții ale puterii din Brazilia. Este vorba despre Palatul Prezidențial și clădirile în care își desfășoară activitatea Congresul și Curtea Supremă. Forțele de ordine au reușit să preia în cele din urmă controul instituțiilor. Polițiștii au reținut peste 170 de persoane care au provocat pagube.

Îmbrăcați în tricouri în culorile Braziliei, galben și verde, mii de manifestanți au intrat cu forța în Palatul Prezidențial și în sediile Congresului și Curții Supreme.

Sunt nemulțumiți de revenirea la putere, în urmă cu o săptămână, a președintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva. Acesta l-a învins, în octombrie, în al doilea tur al alegerilor, pe Jair Bolsonaro.

În imaginile difuzate de televiziuni, care amintesc de asaltul asupra Capitoliului din Statele Unite, apar birouri parlamentare deteriorate și manifestanți care au ocupat scaunele din Senat.

Pagubele sunt considerabile, au anunțat autoritățile, care amintesc că aceste clădiri, care sunt comori ale arhitecturii moderne, adăpostesc numeroase opere de artă.

Forțele de ordine au reușit să preia controlul și au folosit tunuri cu apă pentru a-i ține la distanță pe manifestanți. Sunt peste 170 de persoane reținute, după ce au invadat și jefuit cele 3 instituții.

Aflat în statul Sao Paolo devastat de inundații, președintele brazilian a revenit de urgență la Palatul Prezidențial și a condamnat această invazie.

Și fostul președinte Jair Bolsonaro a condamnat distrugerile provicate de susținătorii săi, însă de când a pierdut alegerile nu l-a felicitat niciodată pe câștigător.

Statele Unite și oficiali ai Uniunii Europene și-au exprimat sprijinul față de președintele Brazilian Lula Da Silva, ales în mod democratic și au condamnat asaltul asupra clădirilor oficiale.

Foto: Twitter / rosario_gabo

Citește și: Germania: Inflația a ajuns în 2022 la cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării