Confidenţialitate

Brazilia: Ample manifestații împotriva rasismului | VIDEO

Mai multe mii de persoane au manifestat în Brazilia, joi, împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei, la o săptămână după o sângeroasă operaţiune a forţelor de ordine într-o favelă din Rio de Janeiro, soldată cu 28 de morţi, relatează Agerpres, citând France Presse.

Protestatarii, care purtau măşti sanitare împotriva noului tip de coronavirus, au reclamat discriminarea faţă de persoanele de culoare şi metise – care reprezintă 55% din populaţia Braziliei – în ziua în care această ţară comemorează abolirea sclaviei în 1888.

La Rio de Janeiro, pancarte proclamau “Nu genocidului, revolta este justă!” sau “Dreptate pentru Jacarezinho”, de la numele favelei unde a avut loc raidul sângeros al poliţiei, potrivit căreia era vorba de destructurarea unui grup ce recruta copii şi adolescenţi pentru activităţi de trafic de droguri, furturi, răpiri şi asasinate.

Potrivit unor asociaţii pentru drepturile omului, această operaţiune a fost cea mai sângeroasă întreprinsă vreodată în favelele acestei metropole braziliene, unde locuiesc păturile cele mai defavorizate ale populaţiei, majoritatea de culoare, obişnuite cu acest tip de descinderi ale poliţiei.

“Suntem aici pentru a cere sfârşitul genocidului împotriva persoanelor de culoare, a cere vaccinuri şi egalitate în drepturi”, a declarat un manifestant.

Manifestaţii similare, organizate de Coaliţia de culoare pentru drepturi, au avut de asemenea în oraşele Brasilia, Salvador şi în capitala economică a ţării, Sao Paulo, unde s-au adunat 500 de persoane, dintre care unele purtând pancarte cu mesaje împotriva preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

FOTO: Peoples Dispatch