Confidenţialitate

Brazilia a depăşit pragul a 2.000 de decese zilnice asociate Covid

Brazilia a raportat, miercuri, 2.286 de decese asociate Covid înregistrate în decurs de 24 de ore, potrivit BBC.

Cu o populație de 212 milioane de locuitori, statul sud-american este a doua cea mai îndoliată națiune de pandemie după SUA.

Brazilia numără în prezent 270.656 de decese puse pe seama infecției cu SARS-Co-V-2, cu 11 milioane de contaminări.

“Suntem în cel mai sever moment al pandemiei din Brazilia, rata transmisiei cu mutaţiile face pandemia şi mai gravă. Anul 2021 va fi în continuare foarte dur”, a declarat pentru AFP Margareth Dalcolmo, pneumologă şi cercetătoare la institutul de sănătate publică Fiocruz.

Vaccinarea a început târziu în această ţară de dimensiuni continentale şi într-un ritm încă lent. Mai puțin de 9 milioane de persoane (4,2% din populaţie) au primit o primă doză de vaccin, iar 3 milioane au primit a doua doză.

După numeroase avertismente din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS) şi-a exprimat îngrijorarea.

“Situaţia din Brazilia este foarte preocupantă. Acest lucru ne aminteşte că zonele deja grav afectate de virus sunt încă foarte vulnerabile la noi infecţii”, a estimat directorul OPS,  Carissa Etienne. “Nu trebuie să aşteptăm ca sistemele de sănătate să fie saturate pentru a implementa măsuri de sănătate publică”, a adăugat ea.

Majoritatea statelor braziliene au înăsprit restricţiile săptămâna trecută, în ciuda negării preşedintelui de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, care a minimizat în mod constant pandemia şi s-a opus oricărei închideri a magazinelor, numele păstrării locurilor de muncă.

În cursul unei ceremonii oficiale de promulgare a unei legi care autorizează cheltuieli suplimentare pentru achiziţionarea de vaccinuri, Jair Bolsonaro a adoptat miercuri un discurs mai moderat decât de obicei, chiar folosind, moment rar, o mască de protecţie.

“Să avem încredere în guvern, în Ministerul Sănătăţii”, care lucrează cu “seriozitate şi responsabilitate”, a declarat şeful statului, a cărui gestionare haotică a pandemiei este totuşi puternic criticată de specialiştii în sănătate publică.