Confidenţialitate

Brașov: USR reclamă “intimidarea” alegătorilor la referendumul pentru demiterea primarului din Dumbrăvița

Uniunea Salvați România reclamă presiuni care ar fi exercitate la referendumul organizat, duminic, pentru demiterea primarului liberal al comunei brașovene Dumbrăvița.

“PNL aplică metode securistice în Dumbrăvița, județul Brașov. Intimidarea alegătorilor, amenințări, prezențe în locuri interzise – acesta este filmul evenimentelor prin care PNL prin primarul Popa Zachiu împiedică oamenii să se exprime democratic la referendumul de demitere a primarului.

Miza: să nu se realizeze cvorumul de validare a referendumului, singura șansă ca primarul să mai scape cu funcția. Mai precis, primarul penelist a amenințat oamenii că le taie ajutorul social, dacă merg la vot. S-a instalat în biroul său din Primărie, deși acest lucru este ilegal în ziua votului. Iar poliția patronată de ministrul Bode – penelist și el – dezbătea dacă are dreptul să-l evacueze sau nu”, scrie liderul USR, Cătălin Drulă, pe Facebook.

“La altă secție de vot, un consilier local PNL s-a așezat pur și simplu în ușă ca să împiedice accesul oamenilor în secție. Toate aceste fapte au fost sesizate cu plângeri penale. Pentru că democrația este un ideal pentru care merită să luptăm în fiecare zi. PNL ne arată că se teme de transparență, se teme de vot, se teme de lege. Pentru PNL e preferabilă acțiunea din umbră, prin servicii secrete cu puteri de mici dictatori. Un mare bocanc se așterne peste societatea din România și noi trebuie să spunem că așa ceva este inacceptabil. Secțiile de vot se închid la ora 23:00. Mesajul meu pentru locuitorii din Dumbrăvița este: haideți la vot! Puterea schimbării este în mâinile voastre”, adaugă Cătălin Drulă.

Filiala USR Dumbrăviţa a depus la Instituţia Prefectului Braşov, în noiembrie 2021, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului liberal Popa Zachiu.

“De prea mult timp, comuna Dumbrăviţa este lăsată la voia întâmplării. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, serviciile publice sunt aproape inexistente, nu avem creşă, nu avem un parc sau locuri de joacă decente, condiţiile din grădiniţe şi şcoli sunt deplorabile. Actualul primar, aflat de 16 ani în vârful administraţiei locale, la al cincilea mandat, a arătat deja de ce este în stare şi cât de mult îi pasă de comună. (…) Avem modele de succes pe care le putem prelua, comune administrate cu competenţă”, au susţinut inițiatorii.