Confidenţialitate

Brașov: Percheziții la traficanți de etnobotanice

Procurorii DIICOT au descins în această dimineață în mai multe locuințe din Brașov și au destructurat o grupare de trafic de etnobotanice. 25 de persoane au fost duse la audieri.

Potrivit DIICOT, rețeaua de vânzare de droguri a început să funcționeze  în noiembrie anul trecut, Pentru a vinde substanțele etnobotanice, liderii acesteia au recrutat persoane dispuse să le comercializeze și au  extins rețeaua în Brașov și Codlea.

Drogurile erau achiționate de pe site-uri din Marea Britanie, dedicate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu interdicție pentru consumul uman.

În procesul de fabricare al “etnobotanicelor” se utilizau atât produsul de bază, cât și toluen, acetonă sau sodă caustică. Produsul finit se folosea pentru a stropi anumite plante, iar ulterior era comercializat cu toate că prezenta un grad ridicat de risc pentru sănătate.

În urma consumului, mai multe persoane au ajuns la spital, în special adolescenți.

Procurorii au mai constatat că produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou. Până la acest moment, pe teritoriul Germaniei au fost înregistrate două decese și trei internări în stare gravă, urmare a consumului acestui produs.

Anchetatorii susțin că legislația în domeniul combaterii traficului de etnobotanice, din cauza pedepselor foarte mici, nu permite infiltrarea polițiștilor sau livrări supravegheate și nici arestarea preventivă a traficanților, doar în cazurile în care aceștia sunt organizați în grupuri, iar probarea existenței acestora se realizează prin mijloace speciale de investigație.