BRAȘOV: Pacienți fără discernământ, folosiți drept cobai

Zeci de pacienți fără discernământ de la secția de Psihiatrie Vulcan ar fi fost folosiți drept cobai pentru testarea unor medicamente. Dezvăluirile au fost făcute de managerul Spitalului de Psihiatrie din Brașov, Nicușor Bâgiu. Acesta a anunțat că va sesiza organele de cercetare penală, cel mai probabil în cursul zilei de luni.

Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Nicușor Bîgiu a cerut o comisie de analiză după ce a primit informația că la Secţia de Psihiatrie de la Vulcan zeci de pacienţi cronici ar fi fost folosiţi drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente. Acest lucru s-ar fi întâmplat în anul 2005, iar studiul ar fi fost coordonat chiar de un medic din cadrul spitalului.

„Am avut această informație și am dispus o comisie de analiză, care însă s-a blocat. Conducătorul studiului clinic a refuzat să dea lista pacienților incluși în studiu și consimțământul. Am avut informație că în anul 2005, la secția Vulcan, a fost desfășurat un studiu de testare a medicamentelor. Sunt 20, 30 de pacienți. Conducătorul studiului este un medic din cadrul spitalului”, a declarat pentru Mediafax, Nicușor Bîgiu.

Nicușor Bîgiu atrage atenția că potrivit ghidului european de bune practici, nu ai voie să faci studii pe categorii vulnerabile de pacienți, cum sunt cei cronici și persoanele fără discernământ.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare