Confidenţialitate

Brack Obama – ultimul discurs

După două mandate la Casa Albă, Barack Obama își ia, marți, rămas bun de la viața politică americană, relatează AFP.

Democratul în vârstă de 55 de ani, care îi va ceda puterea la 20 ianuarie republicanului Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, a ales orașul Chicago — baza ascensiunii sale politice fulminante — pentru a-și rosti ultimul discurs în calitate de președinte al SUA.

Barack Obama, căruia îi vor sta alături soția sa Michelle și vicepreședintele Joe Biden, va vorbi de la tribuna centrului de conferințe “McCormickPlace”. Biletele pentru a asista la discurs — care au fost gratuite — s-au dat ca pâinea caldă sâmbătă în zori, când sute de oameni au stat la coadă pe un frig polar în speranța de a intra în posesia râvnitului permis.

După opt ani în fruntea primei puteri mondiale, președintele în exercițiu, acum grizonat și tras la față, dar care continuă să se bazeze pe o cotă solidă de popularitate, intenționează să transmită din nou un mesaj de speranță.

Obama vrea să le mulțumească americanilor pentru “această aventură extraordinară” și să formuleze “câteva reflecții cu privire la viitor”.

Va fi “un discurs aparte”, în care își va prezenta “viziunea privind America”, dar nu va fi “un discurs anti-Trump”, a dat asigurări Cody Keenan, scriitorul de discursuri al liderului democrat. Discursul președintelui în exercițiu este prevăzut să aibă loc la ora locală 20:00 (miercuri 02:00 GMT).

După întoarcerea sa la Washington după discurs, în noaptea de marți spre miercuri, Barack Obama nu va mai avea de petrecut decât 10 zile la Casa Albă, unde a muncit și a trăit vreme de opt ani. “E unul din principalele avantaje ca președinte: nu mi-a luat niciodată mai mult de 30 de secunde să ajung de acasă la birou”, a glumit el într-un interviu difuzat duminică de postul ABC.