Botoșani: Caz de antrax , confirmat de analizele de laborator

Prezența antraxului la o bovină din satul Flondora – comuna Manoleasa a fost confirmată de analizele de laborator, a anunțat, miercuri, șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Minodora Vasiliu.

Potrivit acesteia, analizele confirmă existența infecției la un animal ce murise și care ar fi transmis boala proprietarului acestuia.

Medicii veterinari au avut suspiciune și la o altă bovină, însă rezultatele analizelor de laborator au infirmat existența antraxului.

Două persoane, un bărbat de 46 de ani și fiica acestuia de 16 ani, din satul Flondora — comuna Manoleasa sunt suspectate că s-au îmbolnăvit cu antrax, după ce ar fi intrat în contact cu o bovină despre care se credea că ar fi fost purtătoare a acestei infecții.

Suspiciunile au apărut după ce bărbatul a ajuns la spital, unde prezenta simptomele specifice antraxului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență s-au deplasat, luni după-amiază, la Flondora, pentru a lua primele măsuri pentru astfel de cazuri, prelevând probe atât de la animalul mort, cât și de la celelalte 22 de bovine pe care bărbatul suspectat de antrax le are în gospodărie.

Ultimele două cazuri de antrax au fost înregistrate în județul Botoșani în anul 2009.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS