Confidenţialitate

Boris Johnson: „Rusia pregătește cel mai mare război în Europa din 1945”

Premierul britanic Boris Johnson afirmă, pentru BBC, că Rusia pregătește cel mai mare război în Europa din 1945. O invazie rusă a Ucrainei pare acum „iminentă”, a declarat azi si ministrul britanic pentru Europa, James Cleverly.

Între timp, Uniunea Europeană se declară îngrijorată de tot mai multele manipulări dinspre partea rusă, menite să servească drept pretexte inventate pentru a justifica un atac în Ucraina.

Pentru Europa FM, analistul politic de la Cernăuți Marin Gherman subliniază că Rusia răspândește știri false pentru a pune pe seama Ucrainei un eventual conflict militar:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderii lumii, reuniți și astăzi la Munchen

Reuniti și azi la Munchen, liderii si diplomatii internaţionali discuta despre amenințarea rusă la granițele Ucrainei. Occidentalii nu pot continua să întindă pe termen nedefinit „o ramură de măslin”, în timp ce Rusia amplifică tensiunile de-a lungul frontierei ucrainene, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Germania şi-a plasat trupele din forţa de reacţie rapidă NATO într-o stare de alertă mai ridicată.

Situatia este in acest moment, foarte tensionata dar si neclară. Analistul politic ucrainean Marin Gherman susține, pentru Europa FM, că un război nu este chiar iminent și că, de fapt, miza Rusiei este sa forțeze Ucraina să recunoască regiunile separatiste din Donbas – care ar avea atunci un cuvant legal de spus în politica țării.

Recunoașterea regiunilor separatiste Donețk si Lugansk ar însemna – de fapt – plasarea Ucrainei în sfera de influență a Rusiei. Analistul descrie atmosfera din Ucraina drept panică și tristețe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.