Confidenţialitate

BOR: Problema împărtășirii credincioșilor este una care aparține exclusiv Bisericii

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române declară că redeschiderea lăcașelor de cult “ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială”.

Referindu-se la propunerile pentru relaxarea actualelor restricții, preotul Vasile Bănescu susține că „recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință”.

„Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie”, a adăugat reprezentantul BOR, citat de portalul Basilica.

Totuși, consideră Vasile Bănescu, „problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”.

“Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”, a explicat preotul.

Conform propunerii privind setul de măsuri de prevenire şi control al virusului SARS-CoV-2, postată de Mnisterul Afacerilor Interne, după ridicarea stării de urgenţă vor fi permise în anumite condiţii/situaţii activităţile organizate de slujitorii cultelor religioase în lăcaşurile de cult, care se desfăşoară fără participarea credincioşilor sau practicile şi ritualurile cu caracter privat (ex. botezurile, cununiile sau înmormântările) care au loc cu participarea unui număr strict limitat de persoane – maxim 16 persoane şi respectarea regulilor de distanţare socială.