Confidenţialitate

Bookfest 2016, la start

Având Israelul ca invitat de onoare, cea de-a XI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest începe, astăzi, la Romexpo.

Deschiderea oficială a evenimentului este programată la ora 12.00, în cadrul unei ceremonii la care au confirmat participarea Excelenţa Sa Tamar Samash, ambasadoarea statului Israel, Sergiu Nistor,  consilierul prezidenţial pentru Cultură, Corina Şuteu, ministrul Culturii, Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, şi Igor Şarov, viceministrul Culturii din Republica Moldova, alături de Grigore Arsene – preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizatorul evenimentului.

Pentru că prima zi de Bookfest este 1 iunie, copiilor le este pus la dispoziţie un întreg program de evenimente şi activităţi. Primul dintre ele este programat chiar la 10.30, când cei mici dar şi cei mai mari sunt aşteptaţi în standul editurii Nemira pentru o scenetă şi un recital al trupei Limpopo. Toate evenimentele dedicate copiilor sunt grupate într-o broşură program Bookfest Junior disponibilă la punctele de informare Bookfest şi care conţine un talon de participare la un concurs cu premii în cărţi, cei doi câştigători urmând să primească fiecare câte un pachet de 100 de cărţi de la editurile participante la Bookfest.

Printr-o frumoasă coincidenţă, prima zi a Bookfest este şi ziua în care îndrăgitul scriitor Mircea Cărtărescu sărbătoreşte împlinirea a 60 de ani. Autorul bestseller-ului Solenoid este una din prezenţele aşteptate de publicul Bookfest, care va avea ocazia să-l întâlnească la mai multe evenimente înscrise în programul salonului de carte. Primul dintre acestea va avea loc vineri, 3 iunie, la ora 18:30, când este programată lansarea cărţii Elegie pentru uman. O critică a modernităţii poetice de la Pound la Cărtărescu, de Radu Vancu, publicată la Editura Humanitas. Sâmbătă, 4 iunie, la standul Humanitas va avea loc o întâlnire specială cu Mircea Cărtărescu. Cu această ocazie vor fi prezentate ediţia comentată de Cosmin Ciotloş a cărţii Levantul şi ediţia de colecţie a volumului Solenoid.

Institutul Cultural Român la oferă în dar copiilor un concert, de la ora 17.00 la scena Arena (pavilionul C1).

Agenda celor cinci zile ale Bookfest 2016 va include peste 300 de evenimente din care lipsesc concertele, seara rezervată filmului şi programul special pentru copii, Bookfest Junior, cu peste 40 de evenimente şi surprize dedicate celor mici. La această ediţie a salonului de carte vor fi prezente peste 200 de edituri.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele şi proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi miercuri, 1 iunie — 10:00-20:00; joi, 2 iunie — 10:00-20:00; vineri, 3 iunie — 10:00-21:00; sâmbătă, 4 iunie — 10:00-21:00; duminică, 5 iunie — 10:00-20:00.

Desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Salonul Internaţional de Carte este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice..

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. Începând din 2012, Bookfest s-a extins şi în alte oraşe din România: Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Tîrgu-Mureş, Braşov, dar a avut şi două ediţii Bookfest de Crăciun la Bucureşti. La ediţiile internaţionale anterioare, ţările invitate au fost Spania (2010), Ungaria, Franţa, ţările de limba germană (Germania, Austria, Elveţia), Polonia şi Cehia (2015).

Europa FM este partener media al evenimentului.