Bolnavii care fac dializa sunt primii care vor putea utiliza cardurile de sanatate

Aproape 14 milioane de carduri vor fi distribuite persoanelor asigurate. Deocamdată, Imprimeria Națională a tipărit numai 11 milioane jumătate. 8 mii de carduri au fost deja distribuite, bolnavilor care fac dializă. La prima prezentare la centrul de dializă, cardurile lor vor fi activate, în cadrul unui proiect pilot, prin care Casa Națională de Sănătate va verifica dacă există unele deficiențe.

Cardurile vor fi distribuite la domiciliul asiguraților și predate titularilor pe baza actului de identitate. Președintele CNAS, Radu Țibichi spune că până la finalul lunii septembrie ar urma să fie desemnat operatorul de servicii poștale care se va ocupa de distribuirea cardurilor.

Documentul va înlocui adeverinţa de asigurat și pe cea de salariat, necesare în prezent pentru accesarea serviciilor medicale decontate de Casa de Sănătate. Cardul onține informații vitale, cum ar fi grupa de sânge și RH-ul, care i-ar ajuta pe medici în cazul unor tragedii. Pe card, vor mai fi menționate numele și prenumele pacientului, CNP-ul, bolile de care suferă și datele de contact ale medicului. La cerere, poate fi trecut acordul pentru donarea de organe. Medicii sunt obligați să își doteze cabinetele cu cititoare de carduri.