Confidenţialitate

BOLIVIA: Contestatul Evo Morales anunță repetarea scrutinului prezidențial

Președintele bolivian Evo Morales a anunțat, duminică, că va cere convocarea unui nou scrutin prezidențial, după ce Organizația Statelor Americane a publicat un raport în care susține că ultimele alegeri prezidențiale, desfășurate de la 20 octombrie, ar trebui să fie anulate, relatează Reuters.

Liderul socialist a transmis, totodată, că va înlocui membrii comisiei electorale.

Cel puțin trei persoane au murit în confruntările dintre manifestanți antiguvernamentali și susținătorii lui Evo Morales de la începutul mișcării de contestare, la 20 octombrie.

Demonstranții bolivieni au luat cu asalt, sâmbătă, radioul și televiziunea din publice din capitala La Paz, forţându-le să îşi întrerupă emisia.

Tensiunile au escaladat după alegerile prezidenţiale din octombrie, al căror rezultat a nemulțumit opozanții regimului condus de socialistul Evo Morales.

Preşedintele i-a acuzat pe protestatari că acţionează precum „nişte dictatori”, care pregătesc o „lovitură de stat”, relatează El Tribuno. Anterior, propunerea sa de a negocia cu opoziția a fost respinsă.

Poliţiști din oraşe precum Cochabamba, Santa Cruz şi Sucre, capitala constituţională a Boliviei, s-a alăturat protestatarilor.