Confidenţialitate

Ministrul Aurescu: În Republica Moldova, nu există risc de invazie rusă în acest moment. Au nevoie de sprijin în gestionarea refugiaților | VIDEO

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a explicat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM că în acest moment nu există niciun risc pentru ca Republica Moldova să fie afectată de o extindere a conflictului ruso-ucrainean. Ministrul de Externe al României a precizat că Republica Moldova ar trebui să primească ajutor în această perioadă pentru că se confruntă cu un număr foarte mare de refugiați. „Republica Moldova are, cel mai probabil, cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor dintre toate statele Uniunii Europene”, spune Bogdan Aurescu.

„În acest moment, nu există analiză sau evaluări care să indice o eventuală extindere a conflictului în afara Ucrainei. Deci la alte state din jurul Ucrainei. De asemenea, cred că este foarte important să nu facem analize bazate pe ipoteze. Cred că în acest moment trebuie să ne uităm, mai exact, la care sunt dificultățile de acum ale Republicii Moldova și ele sunt mai ales în zona aceasta a gestionării unui flux foarte mare de refugiați care cu siguranță depășește capacitățile administrative ale Republicii Moldova.

Spuneam chiar azi la conferința de presă cu omologul meu canadian, care a venit azi la București, că pentru Republica Moldova cel mai probabil avem de-a face cu un număr de refugiați care este cel mai mare pe cap de locuitor dintre toate statele Uniunii Europene care se confruntă cu o astfel de situație”, a spus Bogdan Aurescu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„De aceea, România, în înțelegere cu Republica Moldova, creează un coridor verde care să permită tranzitul refugiaților care intră din Ucraina în Republica Moldova spre frontiera dintre Republica Moldova pentru a prelua această sarcină complicată pe care autoritățile din Republica Moldova, în mod obiectiv, nu au cum s-o soluționeze. Și este nevoie ca toate statele membre ale Uniunii Europene, Uniunea Europeană în ansamblu, dar și alți parteneri să acorde sprijin Republicii Moldova pentru a putea să gestioneze această situație”, a explicat Bogdan Aurescu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți urmări întreaga emisiune „Piața Victoriei” mai jos:

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Bogdan Aurescu: Românii nu sunt în pericol. România este membră NATO. Avem cea mai solidă garanție de securitate | VIDEO