Confidenţialitate

Bob Dylan va accepta premiul Nobel pentru literatură

Academia Suezedă a încercat în zadar în ultimele 2 săptămâni să ia legătura cu starul american, căruia i-a acordat în 13 octombrie premiul Nobel pentru literatură pe 2016, mai exact pentru: ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”. Trofeul este însoţit de un cec 900.000 de dolari.

Bob Dylan a reacționat public abia acum, într-un interviu pentru publicația britanică The Telegraph.

În interviul cu jurnalista Edna Gunderson de la The Telegraph, Dylan a mărturisit că atunci când a auzit că a câştigat, a fost “uimitor, incredibil.“Cine nu visează la ceva de genul ăsta?”, a adăugat Dylan.

“Este greu de crezut”, a mai spus cântăreţul. Întrebat dacă plănuieşte să participe la ceremonia de premiere pe 10 decembrie, Dylan a răspuns: “Absolut”, spune el. “În cazul în care este posibil.”

Întrebat de ce nu a răspuns apelurilor telefonice ale comisiei care acordă Premiul Nobel, Dylan a răspuns în mod subtil și ironic pentru The Telegraph: “Ei bine, iată-mă aici”, dar nu a oferit nicio explicație suplimentară.

Bob Dylan este celebru pentru faptul că evită mass-media

Dylan are o istorie lungă și intermitentă cu ceremoniile de premiere, începând cu premiul său Tom Paine pentru drepturi civile, primit 1963, la care a oferit un discurs incoerent de acceptare spunând că simpatiza cu asasinul lui JF Kennedy, Lee Harvey Oswald. Ulterior, muzicianul și-a cerut scuze.

În 2000 a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun cântec, pentru melodia „Things Have Changed” din filmul „Wonder Boys”, dar a decis să nu participe la gala Oscar și a acceptat premiul via video, Dylan fiind la acea dată în Australia.

În 2007, a lipsit de la ceremonia de decernare a Medaliei Prințulului de Asturias din partea Prințului Moștenitor al Spaniei, luând decizia de a cânta în aceeași seară în Omaha, iar în 2010 a absentat de la Casa Albă pentru a primi Medalia Națională pentru Arte.

Președintele american Barack Obama, care s-a declarat frecvent un mare fan al lui Dylan, i-a transmis felicitări cântărețului rock pe Twitter pentru faptul că a primit Premiul Nobel pentru Literatură, numindu-l „unul dintre poeții mei preferați”.