Confidenţialitate

Bob Dylan, primul cântăreţ recompensat cu premiul Nobel pentru literatură – VIDEO

Cântăreţul american Bob Dylan, un artist care a marcat profund cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a devenit, joi, primul muzician din lume recompensat cu premiul Nobel pentru literatură de la înfiinţarea acestui trofeu literar în 1901.

Bob Dylan reprezintă el însuşi istoria Americii, sintetizând în operele sale poezia suprarealistă din Generaţia Beat, austeritatea militantă a folk-ului, melancolia blues-ului, energia revoltată a rock-ului şi cronica vieţii cotidiene, atât de specifică muzicii country.

Prezentat de Academia Suedeză ca o ”legendă”, celebrul cântăreţ folk american şi-a lansat cel de-al 37-lea album, ”Fallen Angels”, în martie 2016.

Bob Dylan s-a născut pe 24 mai 1941, în Duluth, o localitate din statul american Minnesota. A crescut într-o familie evreiască din clasa de mijloc, petrecându-şi copilăria în oraşul Hibbing. În adolescenţă a cântat în numeroase trupe şi, cu timpul, interesul lui pentru muzică a devenit tot mai pronunţat, în special faţă de blues şi muzica folk americană.

Bob Dylan a înregistrat un număr mare de albume cu piese care tratau subiecte precum condiţia socială a omului, religia, politica şi iubirea. Versurile cântecelor sale sunt publicate în mod continuu în noi ediţii, sub titlul oficial ”Lyrics”. 

Bob Dylan este un artist total şi uluitor de versatil. A avut succes şi ca pictor, actor şi scenarist.

https://www.youtube.com/watch?v=dxLMr784l0Q

În afară de discografia lui uriaşă, Dylan a publicat şi opere experimentale, precum ”Tarantula” (1971) şi colecţia ”Writings and Drawings” (1973). A scris autobiografia ”Chronicles” (2004), care descrie amintirile sale din timpul primilor ani petrecuţi la New York. Acel volum oferă cititorilor posibilitatea de a pătrunde în universul privat al artistului, aflat în centrul culturii populare.

Începând cu sfârşitul anilor 1980, Bob Dylan a susţinut un turneu mondial aproape fără întrerupere, intitulat ”Never-Ending Tour”.

În cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, a câştigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, în 2000, pentru cel mai bun cântec, ”Things Have Changed” din ”Wonder Boys”, melodie care i-a adus şi un Glob de Aur.

Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007.

Scrierile sale au devenit volume de poezie şi memorii, iar lucrările sale – pictură şi scultură – sunt prezentate în mai multe albume de artă.

În România, volumele sale au fost publicate sub titluri precum ”Suflare în vânt. 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu”, ”Tarantula” şi ”Cronica vieţii mele”.