Confidenţialitate

Bob Dylan este primul muzician care primește Nobelul pentru Literatură

Literatura se întâlnește anul acesta cu muzica în cadrul Premiului Nobel pentru Literatură pentru că distincția i-a fost acordată cîntărețului Bob Dylan.

Legendarul artist american a fost recompensat pentru poezia din muzica sa sau, după cum a motivat Comitetul Nobel decizia, pentru ”crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane”.

Este pentru prima dată din 1901 până în prezent când un muzician primește acest premiu.

 

Bob Dylan este cântăreţ, compozitor, autor de versuri, scriitor şi artist plastic. S-a născut pe 24 mai 1941, în Minnesota. Provine dintr-o familie de evrei emigrați din Rusia, iar numele său real este Robert Allen Zimmerman. În timpul studenţiei a început să cânte folk şi muzică country, luându-şi numele de Bob Dylan după cel al poetului Dylan Thomas.

 

Artistul a scris și proză, nu doar versuri.

În limba română, sunt traduse două dintre cărțile sale: Tarantula – un volum-experiment care include poeme în proză – și Cronica vieții mele, carte care a fost inclusă pe lista celor mai bune apariții ale anului 2004 de publicații precum The New York Times și The Washington Post. În același an, volumul a fost finalist la National Book Critics Circle Award. În această carte, autorul dezvăluie momentele de cotitură de la începutul carierei sale, cu referiri la iubirile trecătoare, la prieteni și la petrecerile pline de fum de țigară în New York-ul anilor 60.