BNR revizuiește prognoza pentru inflație

BNR a revizuit în plus prognoza pentru inflaţie cu 0,3 puncte, la 1,4 la sută anul acesta. Pentru 2017, Banca centrală estimează o inflație de 3,4 la sută.

La finele anului trecut, inflaţia a fost negativă; în decembrie, s-a situat la -0,9%, faţă de -1,1% în noiembrie. Nivelul minim s-a atins în august 2015, când inflația a fost de -1,87%.

Pe de altă parte, apetitul românilor pentru cumpărături a crescut anul trecut. Potrivit Băncii Naționale, anul trecut, consumul a crescut substanțial – atât la alimente, cât și la produse nealimentare. Acest lucru se datorează și scăderii unor taxe așa cum a fost reducerea TVA la alimente de la 24 la 9 la sută.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se așteaptă ca această tendință să continue în 2016, iar consumul să fie stimulat de reducerea Taxei pe Valoare Adăugată de la 24 la 20 la sută, măsură care se aplică de la 1 ianuarie.

Și majorarea salariilor a contribuit la creșterea consumului. Potrivit BNR, anul trecut, au crescut atât veniturile bugetarilor, cât și cele ale salariaților din sectorul privat. Însă, guvernatorul Băncii Centrale atrage atenția că la capitolul ”productivitate” ne dă cu minus.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS