BNR: Nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației

Banca Națională a României reacționează după declarațiile recente ale premierul Mihai Tudose care a  vorbit despre -”băncile unde există pericol să își țină românii banii”.

Sectorul bancar din România este solid” spune Banca Națională a României într-un comunicat oficial.

”Nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor, păstrate în băncile din România” subliniază BNR.

Nici o bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Cu alte cuvinte, toate băncile sunt capabile să își plătească datoriile.

Indicatorul de lichiditate este de 250 la sută, peste nivelul minim reglementat de 100%, se mai arată în document.

BNR subliniază că, în conformitate cu legislația europeană, toate depozitele până la 100.000 euro sunt garantate.

La ora actuală, peste 10 milioane de români au depozite la bănci. Dintre aceștia, peste 30 de mii  de persoane au depozite mai mari decât plafonul garantat.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că va face publică lista băncilor care declară că nu au profit, deoarece este dator să spună românilor care sunt băncile unde există pericol să-şi ţină banii în depozite.

Dacă băncile nu-şi vor regla comportamentul faţă de România şi faţă de români, cred că suntem datori să spunem românilor care sunt băncile unde există pericol să-şi ţină banii în depozite. Dacă o bancă nu are profit şi va continua să nu facă profit, înţeleg că are o problemă”, a declarat premierul Mihai Tudose.

El a evitat să ofere un termen la care să publice lista băncilor care nu declară profit. ”Să vedem cum vor înţelege domniile lor să intre în legalitate”, a afirmat Mihai Tudose.

Acum o săptămână, premierul a spus că dacă vor fi în continuare bănci care nu vor plăti impozit pe profit, aşa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani, Guvernul va lua măsuri.

Iată comunicatul oficial al BNR așa cum apare publicat pe site-ul instituției:

Pentru informarea adecvată a opiniei publice, BNR reafirmă următoarele:

  1. Sectorul bancar din România este solid și lichid. La data de 30 iunie a.c., rata medie de solvabilitate se situa la 19,8%, față de valoarea minimă reglementată, inclusiv pe plan european, de 8%, și comparativ cu media europeană de 14%. Nici o bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat. Indicatorul de lichiditate (reprezentând raportul dintre activele lichide și pasivele pe termen scurt) este de 250,5%, peste nivelul minim reglementat de 100%.
  2. BNR supraveghează băncile din punct de vedere prudențial, nu fiscal. Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudență, obligația BNR este să le ceară băncilor aport de capital pentru a aduce indicatorii de solvabilitate și lichiditate la niveluri care să asigure buna funcționare a băncii și siguranța depozitelor populației și firmelor. Ca urmare a acțiunii BNR, în perioada 2008-2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei (peste 3,3 miliarde euro).
  3. În conformitate cu legislația europeană, toate depozitele până la 100 000 euro (inclusiv echivalent în lei sau alte valute) sunt garantate. La data de 30 iunie a.c., numărul persoanelor fizice române care dețineau depozite în bănci din România era de 10 204 042 persoane fizice , din care 10 169 155 persoane cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (99,65% din total) și 34 887 persoane cu depozite mai mari decât plafonul garantat. La aceeași dată, numărul persoanelor juridice române care dețineau depozite în bănci din România era de 736 813 persoane juridice, din care 718 924 persoane juridice cu depozite care se încadrează în plafonul garantat (97,57% din total) și 17 889 persoane juridice cu depozite mai mari decât plafonul garantat.

Din datele prezentate rezultă că nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la siguranța depozitelor populației și firmelor păstrate în băncile din România.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS