Confidenţialitate

BNR a aprobat noul regulament de creditare a populaţiei

După ce intra in vigoare acest regulament, băncile vor trimite spre avizare alte norme proprii, în care vor detalia modul de calcul al gradului de îndatorare.

Noul regulament prevede modul de calculare al gradului de indatorare la creditele acordate populaţiei.

Astfel, bancile vor calcula acest grad pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior. Prin urmare, nu vor mai fi luată in calcul doar adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent. În plus, rata maximă pe care o persoană se poate angaja să o plătească lunar băncii nu va fi modificată până la scadenţă.

Rata maxima este calculata prin aplicarea gradului de îndatorare în raport cu veniturile de la momentul acordării creditului.

De asemenea, Banca Centrala a acceptat să elimine procedura de stress-test, care era prevazuta in proiectul iniţial, dar au introdus o nouă prevedere care stabileşte că nivelul maxim al gradului de îndatorare nu poate fi depăşit pe toată durata de rambursare a creditului. Gradul de îndatorare se va calcula, însă, până la scadenţă în funcţie de veniturile clientului de la momentul acordării împrumutului.

În plus, băncile vor fi obligate să calculeze gradul de îndatorare diferenţiat pe categorii de clienţi, pe destinaţia împrumutului, tinand cont de moneda in care este acordat creditul si de dobanda aplicata, fixă sau variabilă.