Confidenţialitate

Bloomberg: Europa de Est trece prin cea mai gravă secetă din ultimii o sută de ani

Europa de Est se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimul secol, scrie Bloomberg. Sunt afectate România și Polonia, dar mai ales Cehia, unde e cea mai gravă situație din ultimii 500 de ani.

Bloomberg notează că seceta pârjolește statele din estul Uniunii Europene, iar acest lucru agravează recesiunea economică pe care o va traversa regiunea pe fondul pandemiei de coronavirus.

În urma secetei, România a interzis exportul de grâu spre alte destinații decât Uniunea Europeană, dar după critici din partea Comisiei Europene a revenit asupra deciziei. România este al doilea exportator de grâu din Uniune și estimează că recolta de grâu ar putea coborî la jumătate faţă de o medie de nouă milioane de tone pe an. Interdicțiile la export ar putea fi reintroduse dacă scad stocurile, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

În Polonia, recolta de cereale ar urma să scadă cu peste 8% în acest an, iar autoritățile vor mai mulți bani europeni pentru fermieri.

În Cehia, președintele Milos Zeman a declarat seceta o problemă chiar mai gravă decât coronavirusul. El a cerut guvernului să construiască mai multe rezervoare de apă. Asociațiile agricole din această țară spun că noul coronavirus a arătat că suntem dependenți de China privind produsele medicale, dar statele pot începe să și le producă pe acestea, pe când, în privința alimentelor, acest lucru nu se poate realiza peste noapte în caz de urgență.