Confidenţialitate

Blocaj în negocierile privind bugetul multianual al Uniunii Europene

Parlamentul European a întrerupt negocierile cu statele membre privind bugetul Uniunii pentru următorii ani. A luat decizia cu riscul de a întârzia planul de 750 de miliarde de euro pentru relansarea economiei afectate de pandemie.

Printre divergenţe în acest moment sunt spre ce programe sunt direcţionaţi banii din bugetul pentru următorii 7 ani, dar şi stabilirea unor reguli mai stricte privind reducerea sau suspendarea plăţii fondurilor europene în cazul încălcării statului de drept.

Cei mai mulţi eurodeputaţi vor un mecanism mai dur în această privinţă. Parlamentul European solicită şi mai mulţi bani pentru 15 programe considerate emblematice ale Uniunii.

“Deputaţii europeni vor reveni la masa negocierilor atunci când Consiliul (care reprezintă statele membre) va da dovadă de o dorinţă reală de a conveni un acord”, potrivit comunicatului dat de Parlamentul European.

Ca reacţie, un purtător de cuvânt al preşedinţiei germane a Uninii Europene a deplâns o “oportunitate ratată”, transmite AFP.